Norske tepper og designere

Alle land har sine tradisjoner for håndarbeid og kunst, men det er ikke så ofte vi hører om norske tepper. Men vi har også i Norge en lang tradisjon for veving av tepper og filleryer, noe som går flere hundre år tilbake i håndverks-historien. For selv om norske hjem ble bygget i solid lafta tømmer, så var det ikke fritt for at kalde gufs trengte seg inn. Tepper var en stor hjelp for å holde varme i rommet ved å beskytte gulv og vegger med vevde tepper.

Nå skal vi se på noen bedrifter som har holdt det gående i mange år med veving av tepper.

Ledaal Teppeveveri

Ledaal Teppeveveri er en familiebedrift som ble startet i 1949 av Håkon Hærem. Han overdro driften fra Olte Fabrikker som hadde gått konkurs etter krigen. Maskinene og vevestolene er fra midten på 1800-tallet og utover på 1900-tallet.

Siden slutten av 1990-årene er Ledaal drevet av ekteparet Cathrine Hærem og Steffen Wesnes.

Teppene fra Ledaal er solide produkter i spennende farge-kreasjoner. De kan passe til et moderne hjem eller en hagefest med gaver fra partyking.no – et karneval i livets farger. Teppene har navn etter kjente steder i Rogaland, slik som Jæren, Ulstein og Brusand. Selv kirka har fått tepper fra Ledaal.

Elle-villa

Elle-Villa er en bedrift som drives av Evelyn Refsahl. Hun er kjempeflink til å lage veggtepper av filt. Denne kunnskapen har hun ervervet seg i kurs med internasjonale teppemakere i verdensklasse. Hun har holdt utstillinger både nasjonalt og internasjonalt, noe hun har vunnet heder og ære for.

Siden 1993 har hun hatt eget verksted hvor hun lager filt tepper og tovede tepper. De er laget med morsomme motiv av dyr og mennesker. Det er fargerike kreasjoner alle vil like. Evelyn lager også løpere, hatter og sjal.

Lone Tepper

Helt siden 1976 har Alfred Wold produsert tepper fra hønsehuset på gården sin. Han har en teknisk utdanning som gjør at han er ekspert på maskiner. Derfor konstruerte han veve-maskiner for bedriften sin.

Lone Tepper spesialiserer seg på håndvevde og maskinproduserte tepper av høy kvalitet. Tepper med spennende utforming som passer i de moderne hjem. Uttrykkene gir assosiasjoner til norsk tradisjon og kultur. Det handler om skinn, garn og ull. Det gir et lunt og trivelig inntrykk som pynter opp i gråe og kjedelige hjem.

Volver Studios

Volver Studios er et Oslo basert firma som har fokus på norsk og skandinavisk design. Alt handler om kunsteren og artsmangfoldet. Hvordan de ulike designere bruker sin kreativitet til å skape alt fra tepper til ullklær. Møblement har stor betydning i de fleste hjem og tepper med høy kvalitet kan gi en ekstra piff til et ellers nøkternt hjem.

Designere fra Volver Studios har lang erfaring og høy utdanning. Ved å bruke nettsiden flittig vil man kunne få gode teppetips til hus og hjem. Slik at man kan utvikle sin egen stil med tepper av kvalitet som forteller oss noe om norsk kvalitet. Det handler om alt som gjør ditt hjem til en trivelig sfære.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *