Orientalske tepper

Disse teppene kommer oftest fra Tyrkia, men med innslag fra India, Pakistan, Uzbekistan, Romania og Kina. Kelim er eldre tepper med lang tradisjon og regnes som begynnelse av Persiske tepper. Gjennom tidene har det fått utseende, farger, og mønstre som er annerledes enn Persiske. Alle Persiske tepper er regnet som orientalske tepper, men alle orientalske er ikke persiske.

Hva er forskjellene

Orientalske tepper har kopier av persiske mønstre og farger. Fargene er langt dårligere og motiver er nokså utydelig. De har dårlig ull kvalitet og du kan se at de er laget med maskiner. Enkelte tepper laget av nomader og disse er håndknyttet.

Veldig populært er Kelim vesker, og de er alle nydelige kunstverk. Kelim regnes som et overgangs-teppe fra Persisk. Rose-Kelim er tilårskomne tepper og kan være opp mot  50 år. Kvaliteten er høy, de er sjeldne og er arbeidskrevende å få tak i. Motivene er oftest blomstret med intense farger mot dyp farget grunn. Kelim tradisjoner finnes i Tyrkia, men rose-mønsteret er fra tsartidens Russland. Kelim er tepper knytt med ulike teknikker, og krever mer arbeidstid.

Kvalitet

Standarden for orientalske tepper har gradvis senket seg siden 1800-tallet. Etter hvert som industriens inntog er masseproduksjon tatt over. Garnet som brukes og maskinenes sammensetning har betydning for  sluttresultatet av teppet. Teppene har ikke den samme mykheten og er hardere på slitasje. Er teppet laget av syntetisk fiber er det mer utsatt for statisk elektrisitet og bør behandles med kjemikalier. Har metallfiber blitt tillagt garnet motvirker dette oppladingen. I stedet for plantebasert farge brukes det i dag anilinfarge. Dette er en fargeløs væske med sterk aroma og brennende smakfølelse.

Når du kjøper deg et orientalsk teppe så sjekk knutene og tetthet av trådene. Invester i et ekte, og du kan nyte det resten av livet. Kvalitet varer lengst.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *