Tepper og tradisjoner

Gulvmatte, ryer, tepper eller vegg-til-vegg teppe. Mange slags kvalitet, farger og mønster. Sauskinnsteppe, flossteppe, patchwork-teppe, orientalske (hovedsaklig fra Tyrkia), persiske (fra Iran), Kelim og flere. Varierte tepper i ull eller syntetiske stoffer. Vakre tradisjonelle mønster eller vevde familie klenodier. Mange land har tradisjoner med spesifikke refleksjoner av familien som vises i teppet. Teppene har informasjon om tilhørighet (land, fylke eller by), og spesifikke farger og utsmykninger som avslører mer enn familiehistorie og røtter.

Har vi særegne tepper?

Det er kun ett gjenstående veveri i Norge som fortsatt produserer tepper. Ledaal Teppeveveri vever tepper, kirkeløpere og mindre produkt som puffer. De kreerer sitt eget oppfunnet snurregarn til veving, og har flere gjør-det-selv produkter. Flossegarnet egner seg til hekling og gir myke tepper. De bruker naturlige råvarer, ull, lin og jute. De hjelper med selvkomponerte tepper med innslag og farger. De har vevstoler og maskinpark fra 1860-tallet. De har konstruert egen mekanisme for å veving og håndtering av Snurregarnet. Alle andre tepper i Norge kommer fra utlandet.

Utvalget

Et gulvteppe binder et rom sammen. Interiør gjør det koselig og lunt, og skaper et hjem. Farger og mønster uthever rom og møbler. Enten du velger tepper av ren ull, eller friske farger i ryer er utvalget stort. Mange teppeutsalg har utvalg i størrelser, mønster, farger og materialer. Utvalget er i nettbutikker og fysiske butikker både innenlands og utenlands. Kombinasjoner av tekstil og tekster i brodering og annet er mulig.

Norsk Folkemuseum har tepper til utstilling som viser tidlig norsk historie. Noen av disse er billedvev fra Europa og spredte seg til norsk bygdemiljø på 1600 tallet. Flere motiv og alle med historisk innsyn i norsk liv. I tillegg er det veggtepper med familieskjold, og teppekunst med slektshistorie.

Tepper, klenodier og verdier

Tepper, eller stoffmaterialer, er begrep for samlingen av tekstilstoff, ull, syntetisk eller andre som er vevet, sydd sammen, strikket eller bundet sammen til flate overflater. Tepper er funnet helt tilbake til Bronsealderen. Det er daterte egyptiske veggmalerier og babylonske avtrykk av tepper oppfunnet 2-3000 før Kristus. Håndknyttede tepper er viktig håndarbeid utført av unge jenter med lange tradisjoner i Tyrkia og Iran. Disse er fantastiske detaljerte kunstverk som lages med utsøkte tålmodighet og rask stødige hender.

Verdens dyreste teppe “The Pearl Carpet of Baroda” ble solgt i Doha (Qatar) på Sotheby’s auksjon. Det er laget av edelstener og perler. Dette teppet kostet $5.5 millioner. Teppet er 172 cm x 264 cm og dateres tilbake til 1700 tallet.

Ett annet verdifullt teppe er “La Tapisseri de la Reine Mathilde” i Frankrike. Eller “Dronning Mathildes tapet” etter Vilhelm Erobreren. Et 70 meter veggteppe i lin sammen-sydd i 1070. Det fremviser normanner hertugen Vilhelm Erobrerens innrykk av England, og kampen ved Hastings i 1066. Det inneholder 72 figurbilder i dybden med tekster av middelalderlatin. Laget kunstnerisk, med episk formspråk lik veggmalerier og dagsaktuelle billedvev. Propaganda og politisk teppe hvor en ser hvor adeldamens sying endte og neste begynte. Alles sting var ikke nøyaktige. Det er idag utstilt i Bayeux i Frankrike.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *